С началото на серията от конфликти в Близкия Изток България

...
 С началото на серията от конфликти в Близкия Изток България
Коментари Харесай

bTV Репортерите: „Нито крачка назад...“ - Мисия „Граничен полицай“

 

С началото на серията от спорове в Близкия Изток България стана една от задачите на бежанските талази. През годините се обрисуваха и няколко съществени маршрута. Балканският минава тъкмо през границата с Турция. Общо 5 гранични полицейски ръководства пазят браздата там. Екипите в Елхово и Средец са под най-големия мигрантски напън.

След наложителния инструктаж граничните служители на реда се насочват към браздата и границата с Турция над „ Лесово “.

Снимка: bTV

Нощните наряди са най-рискови. Част от екипите пътуват до избраните зони за защита повече от час. По оградата личат и скорошните пробиви от бежанци.

Вчера тя и служебното куче Рекс са се впуснали в акция по следите на бежанци в гората

Освен живата мощ, всеки наряд разполага с куче следотърсач.

„ Това е служебно куче Оман. Той е на 4 години. Аз съм лидера му.
Породата е немска овчарка. Когато има нарушаване на държавната граница, срез или има извършители по най-бързия метод отиваме на нарушаването, откриваме го и тръгваме по следата. Същевременно сътрудниците правят заграждащи дейности, с които работим дружно за определяне на нарушителите “, сподели Атанас Атанасов - лидер на служебно куче, Групово дело „ Гранична полиция “.

Снимка: bTV

В цялостен мрак - по този начин протича дежурството на граничните служители на реда, само че с цел да опазят външната граница на Европейски Съюз - те залагат освен на жива мощ, само че и на модерните технологии.

Мобилни джипове с термокамери обхождат браздата непрекъснато.  Т.н. „ терми “ покриват зоните без стационарно видео наблюдаване и желаните направления на каналджиите.

„ Те са самостоятелни. Действат си като напълно обособен наряд. Ползва се на височини, където има по-голяма видимост и може да се покрие огромен регион за наблюдения. Предимстата - подвижността на системата. Може да се локализира на няколко места по време на един наряд според къде има потребност от видео наблюдаване. При забелязване на лица, подхождащи към държавната граница, може да се сътвори организация с дежурната група за застраховане на региона, в който са видяни “, изясни Петър Методиев - шеф бранш „ Специални тактически дейности “ към РДГП-Елхово.

Снимка: bTV

Целта е възможните извършители да бъдат видяни още преди да са минали браздата. Ако съумеят обаче гонките не престават с часове. Дежурството също.

Освен от мобилните камери и наземните екипи, стационарни наблюдаване също покриват част от границата.

„ Капитан Андреево “ - най-натоварения сухопътен граничен пункт в Европа и втори в света. Оттук годишно минават близо 8 милиона души.

Освен през „ зелена граница “ опити за прекосяване на мигранти има и тук, нормално с тежкотоварния трафик. Всеки камион се оглежда подробно.

„ В гората се срещат начупени и аварирали коли. Явно са на хората, които дават превоза “, описа лесовъд

Със специфична инсталация се търсят скрити мигранти.

„ Нарича се газ анализатор. С нея откриваме дали има укрити хора в товарния отсек на товарните коли. Като покаже повишени стойности и отваряме камиона. Хващаме мигранти най-редовно. През ден. По двама. Сами има. Най-често сирийски жители, от Ирак, турци от кюрдски генезис. При всяко едно подозрение може да използваме рентген.

Снимка: bTV

Наскоро имахме случай, като отворихме камиона, имаше 2 укрити лица, които бяха увити със алуминиево фолио и изглеждаха, като космонавти за да не ги забележим на инспекцията с рентген, само че не съумяха. По шасито се крият постоянно. В кабината също. Имахме случай на матрака на самото легло на водача изрязан от долната страна и е беше един тип като в ковчег. Лежи вътре в матрака и е увит с чаршаф “, сподели Петър Шишманов - старши служител на реда, „ Гранична полиция “.

Снимка: bTV

Има и опити за прекосяване непосредствено през гишетата.

„ Лично на мен ми се е случвало в кола да открия. Семейство, швейцарско - майка, татко, две деца и в багажника двама сирийци. Случва се.
Имаме в български коли, имаме в турски коли, одрински коли “, изясни Ива Велкова - старши служител на реда, „ Гранична полиция “.

На промяна през граничния пункт минават по към 2500 автомобила. Освен мигранти опити за влизане в Европейски Съюз вършат и лица с подправени документи. В рамките на няколко минути, специалистите би трябвало да създадат серия от инспекции.

Снимка: bTV

Ако чиновниците на първа линия се усъмнят - документите подлежат на щателна инспекция. Тя приключва със фотография на притежателя му в действително време.

На граничния пункт действа и единствения по рода си тристранен контактен център - в него информация обменят трите граничещи страни.

Въпреки това прекосяване на границата не липсват, а клипове в ТикТок запечатват и по какъв начин става това.

„ Ако въпреки всичко съумеят да се измъкнат от граничната зона, а това става най-много в случай че съумеят да се качат на микробус или коли - към този момент нашата информация я предаваме по-натам навътре в страната, където да бъдат спрени. Огромната част от мигрантите, които се излъчват по репортажи, че са спрени в София, Пловдив или границата със Сърбия да вземем за пример - те се наблюдават по номера още отсам. Ако би трябвало да бъдем почтени, има и такива, които съумяват да заобиколят всички ограничения. Дали от първи-втори или трети път, само че ние се стараем да са все по-малко и техният път през България да е все по-труден. Резултатите в последно време демонстрират, че сме на прав път. Данните на австрийските управляващи са, че от 126 000 мигранти, които са стигнали до Австрия предходната година по всички пътища тази година са единствено 43 000. Нашите данни сочат същото - при 165 000 опита от началото на годината това е 50% от предходната година за същият интервал “, съобщи Антон Златанов, шеф на „ Гранична полиция “. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР